Balaicz Zoltán

Zalaegerszeg polgármestere

Tíz év után újra Zalaegerszegen

2016. április 22.

Címkék: gazdaság, kultúra, fejlesztés, turizmus, Európai Unió, pályázat, Zalaegerszeg, jegyzői kollégium, TOP, Területi Operatív Program, informatika, közbeszerzés, Megyei Jogú Városok Szövetsége, smart city

A hulladékgazdálkodás aktuális kérdései, az önkormányzati tulajdonú cégek gazdálkodása, a TOP programok, a közbeszerzési törvény is szerepelt a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) Jegyzői Kollégiumának minapi ülésén. A grémium 10 év elteltével tartotta újra Zalaegerszegen a tanácskozását.

A zalai megyeszékhely az elmúlt évben ünnepelte rendezett tanácsú várossá válásának 130. évfordulóját, ennek apropóján – 1997 után, 18 év elteltével – választotta éves nagy közgyűlésének helyszínéül újra Zalaegerszeget a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). Akkor, vagyis 2015 novemberében, közel hetven vendéget fogadhattunk, s a jó házigazda ismérveinek megfelelően arra törekedtünk, hogy az ország megyei jogú városaiból érkezett polgármesterek, alpolgármesterek, valamint az előadók – a megfeszített szakmai munka mellett – Zalaegerszeg életébe is bepillantást nyerhessenek.

Teljes cikk

Nem akarunk szeméthegyeken élni: lerakás helyett újrahasznosítást!

2016. április 20.

Címkék: politika, Kaposvár, alternatív energia, zöld város, környezetvédelem, fenntartható környezet, hulladékgazdálkodás, felelősség, feldolgozás, hulladék, újrahasznosítás

Szita Károly

Kaposvár polgármestere

Blogbejegyzés helyett akár tanmesének is beillik az a történet, amelyről az alábbiakban beszámolok. Tulajdonképpen azért is írom meg ezen a felületen, mert a tanulságai messze túlmutatnak a város határain.

Teljes cikk

Balaicz Zoltán

Zalaegerszeg polgármestere

Hatalomátvétel történt Zalaegerszegen

2016. április 14.

Címkék: demokrácia, oktatás, város, otthon, letelepedés, munkahely, felsőoktatás, jövő, Zalaegerszeg, fiatalok, diákok

A címben közölt tény azonban különösebb zavart nem okozott, hiszen a zalai megyeszékhelyen ezt minden évben átéljük egyszer: a városházi hatalomátvétel jelképes momentuma ugyanis hozzátartozik a Fiatalok Hete elnevezésű programsorozathoz, mely megmozgatja az általános és középiskolás generációt, valamint a felsőoktatás szereplőit is.

Szűkebb hazám polgárai előtt jól ismert már az az általam gyakorta hangoztatott tételmondat, mely megfogalmazza a városvezetés egyik fontos célját:

"Zalaegerszeg ne csak a múlt és a jelen, hanem egyben a jövő városa is legyen."

Teljes cikk

Szemereyné Pataki Klaudia

Kecskemét polgármestere

Az első hazai intelligens parkolási rendszer Kecskeméten

2016. április 05.

Címkék: közlekedés, kormány, együttműködés, autó, környezetvédelem, városfejlesztés, online, Kecskemét, Kecskeméti Főiskola, intelligens város, Nemzeti Mobifizetési Zrt., parkolás, döntéshozás, üzemeltetés

A napokban átadtuk a kecskeméti Kálvin téren a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által kiépített intelligens parkolási rendszert. Ez az első olyan rendszer az országban, amely nem parkolóházban, hanem közterületen került kialakításra. Előnye, hogy valós idejű parkolóhely foglaltsági adatokat szolgáltat mind a közlekedők, mind az üzemeltetők részére.

parkoló

Fotók: www.kecskemet.hu/Banczik Róbert

A Nemzeti Smart City Technológiai Platformhoz kapcsolódó kecskeméti pilot projekt sikeres működése esetén a kiépített technológia intelligens városi megoldásként számos magyar város közterületi parkolását egészítheti ki.

Teljes cikk

Kaposváron készült el az ország első Pólus kórháza

2016. március 31.

Címkék: Kaposvár, egészségügy, korszerűsítés, orvos, Kaposi Mór Oktató Kórház, tömbösítés, ápoló, nővér, ellátás, beteg, Pólus program

Szita Károly

Kaposvár polgármestere

Hatalmas beruházássorozat végére érkeztünk el a minap: tíz év folyamatos munkája – lobbizás, tervezés, előkészítés és építkezés – után átadtuk a megújult Kaposi Mór Oktató Kórházat, amely immáron korszerű körülmények között az egész térség, csaknem félmillió ember ellátásáért felel.

kórházátadás

Dr. Moizs Mariann igazgató köszöntője

A köszöntőmben elmondtam, hogy amikor manapság szóba kerül az egészségügy, sokan berzenkednek, hiszen gyakran az ágazatot érintő problémákat – az alacsony béreket, az elvándorló orvosokat és ápolókat, a hiányzó eszközöket – látják csak, a fejlesztéseket, a sikereket kevésbé. Nem egy hálás téma tehát, miközben vannak olyan modellek, példák idehaza is, amelyek Nyugat-Európában is megállnák a helyüket.

Teljes cikk

Balaicz Zoltán

Zalaegerszeg polgármestere

Izgalmas fejezeteket ajánlanánk

2016. március 23.

Címkék: gazdaság, kultúra, turizmus, vallás, modern városok program, fürdő, Zalaegerszeg, kerékpár, természet, erdő, attrakció, Virágos Magyarország

A felhők mögül egyre gyakrabban előbukkanó nap is jelzi, közeleg az idegenforgalmi szezon kezdete. Noha Zalaegerszeg nem tartozik a legnépszerűbb hazai turisztikai célpontok közé, nincs okunk panaszra: a zalai megyeszékhely évről-évre egyre kedveltebb a turisták körében.

Az elmúlt évben növekedett a vendégéjszakák száma (2014-hez képest 24 százalékkal), több vendég érkezett hozzánk (az előző évhez képest 14 százalékkal több), az idegenforgalmi adóbevétel is emelkedett (2014-hez képest 42 százalékkal), minden mutató azt jelzi tehát, hogy 2015-ben – miként országosan és régiós szinten – elindult valami Zalaegerszegen is. A kedvező változást nyilván a jó gazdasági környezet, a TOP program és a Modern Városok Program elemei segítik.

Teljes cikk

Védelmet nyújtunk a menekültnek, de nem kérünk a kalandorokból!

2016. március 14.

Címkék: kultúra, Európai Unió, megoldás, menekült, migráns, betelepítési kvóta, illegális bevándorló, probléma, szokás, önkormányzatok, MJVSZ, veszély, felhatalmazás

Szita Károly

Kaposvár polgármestere

Sokan úgy gondolják, hogy egy-egy nemzetstratégiai ügyben elegendő az, ha az éppen regnáló kormány megfogalmazza és képviseli az adott kérdéssel kapcsolatos álláspontját. Azt is gondolhatják, hogy például uniós szinten teljesen érdektelen, miként gondolkodnak az egyes településeken élő emberek, hiszen adott a politikai képviseletük, amely nyilatkozik és cselekszik helyettük.

Úgy tűnik, a migránsügyben néhány európai állam ma is ezen elv szerint hozza döntéseit, s figyelmen kívül hagyja, hogy állampolgárai hogyan is vélekednek valójában.

Teljes cikk

Balaicz Zoltán

Zalaegerszeg polgármestere

Teret adhatunk-e a ráérős andalgásnak?

2016. március 10.

Címkék: döntés, forgalom, közlekedés, szavazás, jövő, Zalaegerszeg, gépjármű, korzó, városstratégia, sétálóutca, gyakogos, burkolat, korzózás

A korzó sétahely. A korzózás életforma is lehet. Gyönyörködés a világban, a fényekben, a zöldülő, virágzó növényekben, kávé egy hangulatos teraszon. Igazi polgári lét. A hazai megyeszékhelyek majd’ mindegyike büszkélkedhet sétálóutcával, a zalaegerszegiek sokszor térnek úgy haza e városokból, hogy bizony, itthon is élveznék a kellemes, ráérős andalgást. Nos, most dönthetnek a helyi polgárok arról, legyen-e sétálóutca Zalaegerszegen.

Évtizedek óta napirenden van Zalaegerszegen a téma, időről időre foglalkoztatja az itt élőket a város főutcája, vagyis a Kossuth utca lezárása, sétálóutcává alakítása. A legutóbbi, 2007-es felmérés erős megosztottságot mutatott, a lakosság 52 százaléka támogatta akkor az elképzelést, 48 százaléka pedig ellenezte azt. Most, napjainkban, újabb felmérés készül. Kíváncsian várjuk a végeredményt…

Teljes cikk

Szemereyné Pataki Klaudia

Kecskemét polgármestere

Első diplomák a duális képzésben

2016. március 02.

Címkék: gazdaság, ipar, önkormányzat, adó, szakember, felsőoktatás, duális képzés, vállalkozások, Kecskemét, gyakorlat, járműipar, diploma, Kecskeméti Főiskola, hallgató

Diplomaátadó volt február 27-én a Kecskeméti Főiskolán. Most vehették át oklevelüket az első, duális képzésben részesülő hallgatók is. Jó érzés volt látni őket, az elsőket, az úttörőket.

Mert Magyarországon először Kecskeméten indult el a duális felsőfokú képzés, így ezek a fiatalok olyan diplomát kaphattak most, amilyen nincs több az országban. Az övékéhez hasonló karrierlehetőség sem sokaknak adatik. Ez a diploma tehát több, mint egy oklevél. A sikeres jövő záloga.

Teljes cikk

Oltással a cseppet sem szelíd bárányhimlő ellen

2016. február 29.

Címkék: támogatás, betegség, mozgás, Sport, Kaposvár, egészség, segítség, megelőzés, prevenció, bárányhimlő, védőoltás

Szita Károly

Kaposvár polgármestere

Kaposváron az egészség nem lehet pénzkérdés. Az elmúlt években számos olyan beruházást valósítottunk meg, amelyek célja az egészség megőrzése. Sportlétesítményeket építettünk, fejlesztettük a Városligetet, a lakótelepeink egy részében is olyan átmozgató eszközöket telepítettünk, amelyek minden generáció számára lehetőséget teremtenek a sportolásra.

bárányhimlő

Természetesen a megelőzés hívei vagyunk, hiszen a betegségek jelentős részére igaz, hogy helyes életmóddal tehetünk a kialakulásuk ellen. Tudjuk azt is, hogy a megelőzés jóval egyszerűbb, mint az egészség helyreállítása.

Teljes cikk