A jövő egészséges generációiért - kaposvári úszásprogram Ketskés Bandi bácsi szellemében

2016. január 16.

Címkék: Kaposvár, egészség, tanulás, jövő, gyermekek, teljesítmény, Ketskés Bandi bácsi, fürdő, úszásprogram, testnevelés

Szita Károly

Kaposvár polgármestere

Öt évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy tanórai keretek között, felmenő rendszerben megtanítjuk a kaposvári gyerekeket úszni.

Akkortájt fejeztük be a fürdőnk átépítését, s arra gondoltunk, hogy a már bejáratott vendégkör mellett a lehető legtöbb fiatal számára is elérhetővé tesszük a medencéket. Az oka igen egyszerű: szeretnénk, ha a jövő kaposvári generációi testi-lelki és szellemi egészségben nőnének fel.

Teljes cikk

Dr. Kriza Ákos

Miskolc polgármestere

Miskolc – újabb „leg-„!

2016. január 13.

Címkék: foglalkoztatás, munka, munkanélküliség, Miskolc, autópálya, közlekedés, modern városok program, vasút, vállalkozás, termelés, ipari park, infrastruktúra

Megvan a helye az új, 1000 hektáros miskolci ipari parknak, amely a Modern Városok Program segítségével jön létre az M30-as autópályától és a Tiszai Pályaudvartól pár száz méterre. A hatalmas összefüggő területet az állam vásárolja meg, a város pedig az infrastruktúra kiépítését végzi.

Orbán Viktorral

Ez lesz Magyarország legnagyobb ipari parkja, akár négy Mercedes-gyár is elférne rajta. Ha teljesen benépesül – ahogy a már meglévő másik négy miskolci ipari terület –, akár tízezren is dolgozhatnak majd itt.

Teljes cikk

A mérföldkövek mögötti sikerek

2015. december 31.

Címkék: közösség, évértékelés, város, munka, egészség, városfejlesztés, biztonság, egyén, remény, értékelés, mindennapok, bizakodás, mérföldkövek

Szita Károly

Kaposvár polgármestere

Egy-egy időszak végén, így az esztendő múltával is mérleget von az ember. Különösen igaz ez, ha erre fel is kérik, márpedig polgármesterként ez nemcsak lehetőségem, hanem kötelességem is. Egy közösség életében jó tudni, hogy az az irányvonal, amelyről együtt határoztunk, kiállta-e az idő próbáját, s beváltotta-e azokat a reményeket, amelyeket vártunk tőle.

Az elmúlt napokban, hetekben, az ünnep kevésbé cselekvős pillanataiban volt időm átgondolni a 2015-ös év történéseit. S bár egy város fejlesztése nem éves bontások szerint történik, mégis vannak olyan eredményeink, amelyek ehhez az esztendőhöz kötődnek.

Teljes cikk

A kaposváriak alkotó közösségének húsz éve

2015. december 31.

Címkék: közösség, Kaposvár, összefogás, könyv, városfejlesztés, cselekvés, összegzés, visszaemlékezés

Szita Károly

Kaposvár polgármestere

Az év vége mindig mérlegkészítésre sarkallja az embert, ám az idei esztendőben egy másfajta, két évtizedet felölelő összegzést is elvégeztünk kollégáimmal. Ebből a visszaemlékezésből, az egykori beszédek, köszöntők feldolgozásából egy kötet is született, amely karácsony előtt jelent meg.

könyvbemutató

Bár a könyvet én jegyzem, mégis azt kell mondanom, a kaposváriak nagy közös albuma ez, hiszen az Egy kaposvári az elmúlt húsz évben közösen megfogalmazott céljainkat, erőfeszítéseinket és sikereinket foglalja össze egy-egy kiragadott példán keresztül.

Teljes cikk

Meghalt Dóra Ottó, Salgótarján polgármestere

2015. november 30.

Címkék: gyász, Dóra Ottó

Dóra Ottót háromnegyed éve azért kértem fel az Urbánus blog szerzőjének, mert személyében egy olyan embert ismertem meg, aki szereti a városát és annak polgárait.

Dóra Ottó

Egyik bejegyzésében az alábbiakat írta:

"Öröm volt látni és tapasztalni, milyen sokan vagyunk, akiknek fontos ez a város. Nem szokványos lakossági fórumokat jelentettek ezek a találkozások (...), hanem építő ötleteket tartalmazó párbeszédek keretében beszélhettünk (...) szűkebb pátriánk mindennapjairól."

Ezúton szeretném részvétemet nyilvánítani hozzátartozóinak, s a salgótarjáni embereknek!

Szita Károly

Teljes cikk

A legbiztonságosabb várossá tesszük Kaposvárt

2015. november 30.

Címkék: Kaposvár, közterület, rendőrség, kamerarendszer, közbiztonság, biztonság, kamera, bűnözés, felderítés, bűncselekmény

Szita Károly

Kaposvár polgármestere

Egy közösség legnagyobb értékei közé tartozik a biztonság. Az oka nyilvánvaló, ez az egyik olyan területe az életnek, amelyet a legnehezebb magas szinten megteremteni és meg is tartani.

Kamerarendszer

Kaposváron rendszerető emberek élnek, és a statisztikák szerint korábban sem nekünk kellett elszenvednünk a legtöbb bűncselekményt, de voltak olyan városrészek, ahol az emberek nem érezték magukat biztonságban, s kérték, hogy tegyünk valamit az érdekükben.

Teljes cikk

Dr. Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere

Székesfehérvár művészete program

2015. november 16.

Címkék: kutatás, koncert, kiállítás, kultúra, érték, Székesfehérvár, önkormányzat, pályázat, múzeum, művelődéstörténet, művészet, megőrzés, kiadvány, vetítés, művészettörténet

Hiánypótló szakmai munka kezdődött meg Székesfehérváron, melynek célja a város művészeti értékeinek és kultúrtörténetének áttekintése, feldolgozása. Székesfehérvár számos közismert értéke – fejlett gazdasági élete, kedvező földrajzi elhelyezkedése, szorgalmas lakossága – közül is kiemelkedik gazdag történelme és annak tárgyiasult emlékei.

A városban járva-kelve naponta ezer év örökségével találkozunk. Méltó megőrzésének feltétele a múlt ismerete. Feladatunk, hogy a legnagyobb szakértelemmel gondozzuk, és lehetőségeinkhez mérten kutassuk, feltárjuk, értelmezzük és bemutassuk.

Teljes cikk

Kaposvár egy büszke, sikeres korszakba lépett

2015. november 11.

Címkék: közösség, Kaposvár, alternatív energia, kormány, közösségi közlekedés, CNG-busz, sűrített földgáz

Szita Károly

Kaposvár polgármestere

Az elmúlt hetekben sorra érkeztek a hírek a kaposváriak új buszairól. A buszcsereprogram májusi bejelentése óta eltelt fél évben szinte mindent megtudhattunk róluk, már tényleg csak a legfontosabb van hátra, az, hogy forgalomba és ezzel együtt a kaposváriak szolgálatába álljanak 2015 legjobb buszai.

buszátadás

A tegnapi ünnepélyes átadáson azonban nem a buszok paramétereiről, kétségtelen előnyeiről szóltam, hanem arról, hogy milyen gondolkodás, milyen filozófia áll egy ilyen várostörténeti jelentőségű beruházás mögött.

Teljes cikk

Dr. Kriza Ákos

Miskolc polgármestere

Új sheriff van a városban!

2015. november 07.

Címkék: Miskolc, segítség, rendőrség, biztonságérzet, kamerarendszer, közbiztonság, körzeti rendészet, rendészek, tekintély, sheriff, rend

„Miskolcot szolgálom!” – zendült fel az újonnan szolgálatba álló körzeti rendészek esküje, akiket a helyi humor sheriffeknek keresztelt. 2010-ben, amikor a miskolciaktól bizalmat kaptunk, a legelső felméréseink azt mutatták, hogy a lakosság nagyon elégedetlen a közbiztonsági helyzettel - okkal.

rendészek

Ezért egy hosszú távú programot indítottunk akkor; 81 fővel létrehoztuk a Miskolci Önkormányzati Rendészetet. Részben ennek köszönhetően az elmúlt négy évben érezhető változás történt. A folyamatos rendőr-rendész járőrpárok állandó jelenlétének, a modern infrastruktúrának - kamerarendszer, kommunikáció, autós járőrök -, s az ezek révén megvalósuló gyors reagálásnak köszönhetően a rendészet megalakulása óta több mint 40%-kal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.

Teljes cikk

25 éve a szabad önrendelkezés útján jár Kaposvár

2015. október 31.

Címkék: közösség, demokrácia, város, Kaposvár, Közgyűlés, Szabados Péter, jubileum, érvényesülés, korszak, szolgálat, önrendelkezés, kaposváriak, városépítés, jövő, önkormányzatiság

Szita Károly

Kaposvár polgármestere

Szerdán ünnepeltük a rendszerváltozás utáni első kaposvári közgyűlés megalakulásának 25. évfordulóját. A Szivárvány Kultúrpalotában elődömmel, Szabados Péterrel elevenítettük fel ennek a negyed századnak a legfontosabb mozzanatait.

Míg Péter részleteiben is taglalta, hogy az 1990 utáni négy évben milyen lépéseket kellett megtenni, mik voltak az átalakulás utáni legfontosabb feladatok, addig én azokról az elvekről beszéltem inkább, amelyek mentén alakítottuk és alakítjuk ma is életünket.

Teljes cikk