Gyakran eszembe jut például a 2008-ban kezdődött, és hosszú évekig tartó válság, amelyre a városok nagy része úgy reagált, hogy befagyasztotta beruházásait, mondván, minden forintot meg kell fogni, mert a bizonytalanság miatt egyébként sem látható tisztán a befejezés.


Ahol így gondolkodtak, ott félbehagyott építkezésekkel találkozhattunk, és persze tömeges elbocsátások kezdődtek, hiszen az építőipar leállása rögtön az utcára tett százakat, ezreket, országos viszonylatban tízezreket.

Mi, kaposváriak, akkor is másképpen gondolkodtunk. Belekezdtünk az addigi legnagyobb fejlesztéssorozatba, tízmilliárd forintos megrendelést adtunk a vállalkozásoknak, hogy legyen munkájuk, s senkit se kelljen elbocsátaniuk. 2010-11-ben sorra adtuk át az elkészült létesítményeket, amelyekkel városunk történelmi megújuláson ment keresztül. A tempóból pedig azóta sem vettünk vissza, mert a célunk sem változott. Azt szeretnénk, ha az évtized végéig mindazok el tudnának helyezkedni, akik munkával szeretnék megteremteni önmaguk és családjuk biztonságát.

Közgyűlés

A héten elfogadott költségvetést úgy terveztük meg, hogy abban a helyi gazdaság fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése és ezekből következően az életszínvonal emelkedése kiemelt szerepet kaphasson. Bízom abban, hogy 2016-ban a közösségi sikereink mellett városunk valamennyi polgára is előrébb tud majd lépni. Ennek érdekében folytatni fogjuk a néhány éve elkezdett programjainkat, így további lépéseket teszünk az élelmiszergazdaság, a gépipar és a turizmus területén is.

Fontos, hogy idén sem emelünk adót, így a vállalkozások a bővítésre koncentrálhatnak, de bértámogatással is segítjük őket, hogy minél több kaposvári embert foglalkoztassanak. A közszolgáltatási díjak is változatlanok maradnak, így Kaposvár 2016-ban is az ország legolcsóbb nagyvárosainak egyike lesz.

Az idei évnek azonban mindezeken túlmenően lesz egy kevésbé látványos, ám annál jelentősebb feladata is. A polgármesteri hivatalban dolgozó kollégáim gőzerővel dolgoznak azon beruházások előkészítésén, amelyekről a Modern Városok Program keretén belül állapodtunk meg a kormánnyal. Ezek jellemzően 2017-ben jutnak abba a fázisba, hogy a kivitelezést is megkezdhetjük. Ehhez viszont nagyon sok munka vár még ránk ebben az évben, de szemernyi kétségem sincs afelől, hogy ezeket a programokat is sikerre fogjuk vinni.