Tettük mindezt azért, mert hitünk szerint nem csak a kormány felelőssége változtatni a demográfiai folyamatokon, ha az rossz, hanem – igaz, más mértékben – egy kisebb közösség, akár egy város is. Ehhez viszont olyan ösztönzőket kell életre hívni, amelyek kellő segítséget, biztonságérzetet adnak a fiatal pároknak ahhoz, hogy vágyott gyermekeik valóban meg is születhessenek.


A 2010 óta eltelt időszak, a növekvő születésszám, az egyre több házasság igazolja azt, hogy lehetséges olyan politikát folytatni, amelynek egyik legfőbb célja a családok megerősítése, s amelynek vezérlő elve a nemzet jövőjének megalapozása. Ez óriási felelősséget ró a ma döntési helyzetben lévőkre, különösen annak tükrében, hogy 1980 óta egyetlen kormány sem volt képes megakadályozni a népességfogyást hazánkban. Sajnos voltak olyanok is, amelyek ezt meg sem kísérelték, ellenben politikájukkal sokat rontottak az amúgy is egyre kilátástalanabb helyzeten. Ilyen előzmények után érdemes igazán értékelni a negatív trendeket megfordító lépéseket, legyen szó akár a CSOK-ról, akár a családi adókedvezményekről, akár a kiterjesztett ingyenes gyermekétkeztetésről vagy éppen az ingyenes tankönyvellátásról.

Úgy vélem azonban, hogy a direkt ösztönzők mellett másra is szükség van. Mégpedig gesztusokra. Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy apró, jelképes ajándékokkal növelhetjük a születések számát, ugyanakkor egyértelművé tehetjük mindenki számára, hogy milyen értékrendet vallunk, döntéseinket milyen elvek mentén hozzuk meg.

házasság

A séta a házasságért a Házasságok Hete rendezvénysorozat egyik kaposvári programja volt

Nyilvánvaló, hogy amikor a fiatalok a családalapítást fontolgatják, kiemelten foglalkoznak az anyagi háttérrel. Biztosak szeretnének lenni abban, hogy képesek finanszírozni az otthon megteremtését, a gyermekek nevelését. Ezeket a kérdéseket azonban mégsem lehet csak ebből a szempontból megközelíteni. Merthogy nem azért házasodunk, mert az jó üzlet, s gyermekeket sem azért vállalunk, mert a gondtalan mindennapoknak az volna a legfőbb biztosítéka. Érzelmekről, a teljesebb élet iránti vágyakról van szó inkább, s még számos olyan megfogalmazatlan mozgatóról, amely az embereket a családalapítás felé terelgeti. És persze értékekről, olyan erényekről és tapasztalatokról, amelyek a párkapcsolatokban, a házasságban, a családi életben tudnak megmutatkozni és kibontakozni.

Fontosnak tartom tehát, hogy gesztusokkal is elismerjük a fiatalok egymás iránti – s településük iránti – elköteleződését. Ezt egyébként máshol is felismerték, Magyarország több városában, Budapest több kerületében, így például a Józsefvárosban is élnek ezzel a lehetőséggel. Mi tavaly augusztusban már tettünk egy ilyen lépést: bevezettük az újszülöttek ajándékát, a Kaposvári Babadobozt, amelybe csecsemőgondozáshoz szükséges hintőport, törlőkendőt, kenőcsöt, pelenkát, kanalat, teát tettünk, s persze egy olyan ajándékot is, amelyet talán eltesz és megőriz a család azután is, hogy a gyerkőcnek kilóg a lába alóla. Egy plédet, amelybe Kaposvár szimbólumát hímeztettük. A bevezetés óta több száz dobozt adtunk át, s bebizonyosodott, hogy az ilyen gesztusok sokat jelentenek a fiataloknak.

babadoboz

Ezen a sikeren felbuzdulva döntöttünk úgy, hogy ezentúl megajándékozzuk a házasságot kötőket egy esküvői dobozzal, benne egy gyűrűtartó párnával, akácmézzel, méhviaszgyertyával és olyan, párosan felhasználható kuponokkal, amelyekkel meglátogatható a Rippl-Rónai-villa, a Szivárvány Kultúrpalota filmvetítése, s igénybe vehető a Deseda-tavunkon közlekedő kishajó.

esküvői doboz

Bár a házasságkötés magánéletünk legszemélyesebb élményei közé tartozik, mégis, ez az elköteleződés alapvetően meghatározza egy település, s egy nemzet jövőjét is. A gyermekes családok révén erősebbé, élhetőbbé, szerethetőbbé, igazi otthonná válhat városunk. Bízom abban, hogy akik a jövőben megkapják az esküvői dobozt, azokhoz hamarosan a babadobozzal is bekopogtathatunk, bizonyságát adva annak, hogy újabb lélekkel gazdagodott a kaposváriak közössége.