polgármesteri díj

Büszke vagyok arra, hogy Kaposvárt egy lokálpatrióta közösség lakja és formálja a saját képére. Úgy érzem, hogy az elmúlt két évtizedben olyan változáson ment át városunk, amely példát adhat másoknak is. Ugyanakkor érzékeltem a hiányt is, azt, hogy a fiatalok nem mindig találják meg azokat a csatornákat és lehetőségeket, amelyeken keresztül meg tudnák mutatni magukat, a világukat, az őket foglalkoztató kérdéseket, s a mindnyájunk életét alakítani képes kreatív, innovatív elképzeléseiket.


Márpedig ezek nélkülözhetetlenek egy olyan város életében, amely célul tűzte ki a fenntarthatóságot, a hatékony működést, az intelligens városüzemeltetési eszközök bevezetését. És bár az én generációm sok mindenhez jobban ért, mint az ifjabbaké, de ez fordítva is legalább ennyire igaz. Gyorsan változik a világ, s a ma felnövekvő generációk egy teljesen más technológiai közegben nőnek fel, mint mi annak idején. Olyan megoldásokban, eszközökben gondolkodnak, amelyek sokunk számára nem természetesek.

polgármesteri díj

Ezért döntöttem úgy néhány hónapja, hogy pályázatot írunk ki a harminc év alatti kaposváriak számára, kérve őket, mutassák be életképes, jövőbe mutató terveiket. Azokat az elképzeléseiket, amelyek elbírálásuk, díjazásuk után nem egy asztalfiók mélyén landolnak, hanem a megvalósulás útjára lépnek. Örömmel írom, hogy számos pályamunka érkezett be, így a múlt heti eredményhirdetésen és prezentáción olyan terveket mutattak be a kaposvári fiatalok, amelyeket hamarosan nemcsak papíron és kivetítőkön láthatunk, hanem köztereinken, múzeumainkban, turisztikai attrakcióink között is.

polgármesteri díj

Az első helyezett Keresztes Bálint a Rippl-Rónai-festményeket alakította át úgy, hogy egy erre a célra fejlesztett szoftverrel és egy okosszemüveggel 3D-s élményt kapunk, olyan, mintha festőművészünk kertjében, villájában sétálnánk magunk is. A második helyezést elérő Sághegyi Adél Laura interaktív köztéri bútorokat tervezett, amelyek a hasznos funkció betöltése mellett a városképet is képesek alakítani. Erdei Bálint pedig egy olyan mobiltelefonos alkalmazást készített, amellyel GPS-koordináták alapján nyomon követhetjük, hogy egy-egy mai kaposvári helyszínen, épület helyén mi volt korábban. Csak oda kell fordítani a telefont, s az megjeleníti a korábbi képet.

polgármesteri díj

Úgy érzem, hogy ezek mind-mind olyan ötletek, amelyeket érdemes megvalósítani. S a többieké sem vetendők el, hiszen a beérkezett munkák között voltak más, közlekedésfejlesztést, településmarketinget, városarculatot érintő elképzelések is. Hálás vagyok valamennyi jelentkezőnek, hiszen helyezéstől függetlenül minden benyújtott munka tartalmazott olyan elemet, amely felkeltette a figyelmünket, s amely továbbgondolásra érdemes.

Aligha kérdéses ezek után: a pályázatot minden évben meg fogjuk hirdetni, hiszen ezek a fiatalok fogják a maguk képére formálni a jövő Kaposvárját. Mi pedig – szerencsénkre – már most ízelítőt kaphatunk mindebből.