Ahogyan előző írásomban már jeleztem, az elképzelés életszerűsége már önmagában is kétséges, nem is beszélve arról, hogy egy ilyen irányú folyamat alapvető változásokat indít el számos más vonatkozásban, amelyek külön-külön is fellazíthatják a nemzetállami struktúrákat. Ilyen az európaitól idegen szokásrendszer, az eltérő kulturális jellemzők, s legfőképpen a lényegesen magasabb termékenységi ráta. Utóbbi jelenti a legnagyobb veszélyt, hiszen ennek révén borulhatnak fel az etnikai arányok, s alakulhat át a többség-kisebbség viszonyrendszer.


családügyi konferencia

Magyarország kormánya másképpen gondolkodik. A kabinet 2010 óta azon dolgozik, hogy megerősítse a családokat, és különböző programokkal segítse a gyermekvállalást. Kétségtelen, az állam mindenkori vezetőinek van a legtöbb eszközük arra, hogy érdemi lépéseket tegyenek, ám úgy érzem, a kisebb közösségeknek is megvan a felelősségük a népességszám alakulásában. Szeptember közepén ezért egy olyan családügyi konferenciát szerveztünk Kaposváron, amelynek keretében áttekintettük lehetőségeinket. 

családügyi konferencia

A kormány családbarát politikájáról Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tartott előadást, kiemelve, hogy az elmúlt években növekedett a házasságkötések száma és ezzel párhuzamosan a termékenységi ráta is, s mindez optimizmusra ad okot.

Novák Katalin hangsúlyozta: ha nem külső erőforrásokból akarjuk megoldani a demográfiai problémát, akkor belső erőforrásokra kell hagyatkozni, amit bőkezűbb családtámogatási rendszer működtetésével lehet termőre fordítani. Az államtitkár elmondta: Magyarország a GDP négy százalékát fordítja családpolitikára, amely messze meghaladja az OECD-államok 2,55 százalékos átlagát.

családügyi konferencia

Ehhez a politikai szándékhoz csatlakozunk mi is. Januártól évi százmillió forintos támogatási csomagot vezetünk be a lélekben gyarapodó Kaposvárért. Mindezt az eddigi segítségen felül, a Kaposvári Kismamaprogram keretein belül nyújtjuk annak érdekében, hogy megállítsuk a népességfogyást városunkban.

családügyi konferencia

Számos kutatás szól arról, hogy a magyarok szívük szerint több gyermeket vállalnának, mint ahány végül meg is születik. Bár nyilván nem szólhatunk bele a fiatalok életébe, gyermekvállalási terveibe, ám sokat tehetünk azért, hogy a ma még csak vágyott gyermekek világra is jöjjenek. Segíthetünk a biztonságot nyújtó otthon és munkahely megteremtésében, s közös munkálkodással élhetőbbé is tehetjük városunkat. Ezek azok a fő szempontok, amelyek minden család számára fontosak, vagyis ezek meglétéhez kell hozzásegíteni a kaposváriakat. A jövőben tehát a korábbi évek támogatásain felül mindhárom területen újabb forrásokat biztosítunk, mintegy százmillió forintot különítünk el, hogy a kaposváriak nagy közössége tovább gyarapodhasson.

családügyi konferencia

Magasabb összegű helyi támogatást nyújtunk lakásépítéshez, lakásvásárláshoz vagy építési telek vásárlásához, ezeken felül pedig albérleti támogatást is biztosítunk. A hiányszakmákban dolgozókat pluszfizetéssel, telekvásárláshoz nyújtott támogatással próbáljuk itt tartani, vagy Kaposvárra csábítani. Bár a munkanélküliség 16 éve nem volt olyan alacsony, mint ma, ugyanakkor szeretnénk, ha mindenki dolgozhatna Kaposváron, aki munkából szeretné önmaga és családja biztonságát megteremteni.

A fiatalok gyermekvállalását több módon fogjuk segíteni, hiszen ez a legfontosabb feladatunk. Azoknak a pároknak, amelyeknek természetes úton nem sikerül gyermeket vállalniuk, az állami segítségnyújtáson túl is támogatást adunk a lombikbébiprogram során. A nagycsaládosoknak tíz évig nem kell kommunális adót fizetniük, ám az egy- vagy kétgyermekes családok számára továbbra is elérhető az ingyenes vagy kedvezményes védőoltás, az ingyenes úszás- és jégkorcsolya-oktatás, s a kismamák számára kibővítjük az ingyenes buszközlekedés lehetőségét, hogy bérlet helyett a gyermekeikre fordíthassák a pénzt.

A Kaposvári Kismamaprogram tartalma még nem végleges. Várjuk a kaposváriak fenti cél elérését szolgáló észrevételeit, javaslatait annak érdekében, hogy egyre többen láthassák meg a napvilágot városunkban. Ha kell, az évi százmillió forintot is örömmel kiegészítjük.