A város első, 1247-es írásos említésének 770. évfordulója jegyében telik a 2017-es esztendő Zalaegerszegen, s a jubileumot megragadva számos új programot hívunk életre. Régi tartozásunkat teljesítve, hagyományteremtő szándékkal invitáltuk szakmai találkozóra a zalai megyeszékhely legtöbb helyi adót fizető vállalkozásainak képviselőit is. A város dísztermében a 25 legnagyobb adózót köszöntöttük, és ismertük el munkájukat, kiemelkedő teljesítményüket.


Ezek a cégek sokat tettek Zalaegerszeg közösségéért, nekik is köszönhető, hogy az elmúlt évben több fejlesztést is elindíthattunk szűkebb régiónkban. Jól tudjuk, csak akkor van lehetőség az állandó fejlődésre, csak akkor juthat több pénz kultúrára, egészségügyre, sportra, ha elég erős a gazdaság. Ennek megfelelően a gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés – miként az elmúlt több, mint két évben – továbbra is fontos cél maradt a településen. 2015-ben és 2016-ban összesen 3400 új munkahely létesült a városban, és 2017-ben az álláshelyek száma 1200 újabbal bővülhet. A munkanélküliségi ráta tovább csökkent: míg 2014-ben 4,7 százalékos volt, 2015-ben 3,3, tavaly pedig 2,8.

Ez utóbbi számokhoz igazodva természetesen a munkaerő biztosítását is hangsúlyos feladatnak tekinti a városvezetés. Ennek érdekében a helyi közgyűlés 18 pontból álló programcsomagot fogadott el, melynek részeként – sok más mellett - a szakképzési és a felsőoktatási ösztöndíj kiterjesztését, illetve az összegek növelését, a duális szakképző központ kialakítását, munkásszálló létesítését, lakásépítési programot, építési telkek kedvezményes biztosítását tűztük ki célul.

Az adózókat köszöntő ünnepélyes összejövetelen szót ejtettünk két, Zalaegerszeg jövőjét meghatározó beruházásról is, tájékoztatást kaptak az egybegyűltek arról, hogy május 19-én kerül sor a 40 milliárd forintból megvalósuló járműipari tesztpálya alapkőletételére, és még idén útnak indítjuk a logisztikai központ és konténerterminál létrehozását is.

A szakmai találkozón még csak érintőlegesen szólhattam róla, egész pontosan arról, hogy a téma kapcsán ülésezik a kabinet, ám két nappal az eseményt követően Lázár János miniszter úr a kormányinfón bejelentette, hogy döntött a kormány a Zalaegerszeg és az M7-es autópálya közötti kétszer kétsávos gyorsforgalmi úttal történő összekötésének végleges nyomvonaláról, ami egy új útvonalvezetés, R76 néven épül úgy, hogy érinti a sármelléki nemzetközi repülőteret. A 165 milliárd forintos beruházás 2017 őszén indulhat.

A rendezvényen természetesen arra is mód volt, hogy a cégvezetők, a vállalkozások képviselői megosszák a városvezetéssel észrevételeiket, elmondják javaslataikat. Reményeink szerint e valóban tartalmas párbeszéd a jövőben is folytatódik, hiszen csak a gazdaság szereplőivel együttműködve léphetünk előbbre, s dolgozhatunk Zalaegerszeg jövőjéért.