parkoló

Fotók: www.kecskemet.hu/Banczik Róbert

A Nemzeti Smart City Technológiai Platformhoz kapcsolódó kecskeméti pilot projekt sikeres működése esetén a kiépített technológia intelligens városi megoldásként számos magyar város közterületi parkolását egészítheti ki.


Mi magunk is azt tervezzük, hogy – amennyiben a kecskemétiek megkedvelik – a város más részein is kiépítjük.

 parkolás

Az átadáson megtisztelt bennünket jelenlétével Németh Lászlóné államtitkár, aki így fogalmazott:

„A hazai pénzügyi rendszer megerősítése mellett a Kormány az elektronikus pénzügyi csatornák és a készpénz nélküli fizetési megoldások elterjesztésén is dolgozik. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által létrehozott országos mobilparkolás és az ahhoz kapcsolódó közösségi szolgáltatások már ennek a munkának a kézzelfogható eredményei. A kecskeméti okos parkolás kialakítása jó példa arra, hogy az önkormányzat és az állam összefogásából az állampolgárok mindennapjait megkönnyítő kezdeményezések születhetnek. Az ilyen erőfeszítések közelebb visznek minket a szolgáltató állam koncepció megvalósításához.”

parkolás

Valóban, magam is úgy gondolom, hogy a beruházás jó példája az összefogásnak, amely Kecskemét esetében az államra, az önkormányzatra és a felsőoktatásra terjed ki. Tavaly ugyanis a Nemzeti Mobifizetési Zrt-vel és a Kecskeméti Főiskolával írtunk alá megállapodást, lényegében ennek az első kézzelfogható eredménye az intelligens parkolási rendszer.

parkolás

Városunk esetében azonban a beruházásnak van még egy fontos üzenete. Mégpedig az, hogy a Fő tér pályázati forrásból történő felújítása nem csak a díszburkolat cseréjéről szólhat, hanem mellette képes megvalósítani lakosságbarát fejlesztést is.

parkolás

Az intelligens parkolási rendszerek ma már elengedhetetlen részei az intelligensváros-projekteknek, jelentős mértékben képesek katalizálni a városfejlesztési törekvéseket. A modern közterületi parkolás kezelése túlmutat a kihelyezett parkolójegykiadó-automaták kérdéskörén. A parkolásmenedzsmentnek számos feladatot kell kielégítenie, többek között a közlekedés során felmerülő, releváns információkat kell eljuttatnia a felhasználók számára, illetve korszerű megoldásokat kell biztosítania a rendszer üzemeltetéséhez, monitorozásához.

parkolás

A pilot projekt a világ számos nagyvárosban kísérleti jelleggel már működő technológiát használt fel a Kálvin téren alkalmazott parkolás-irányítási rendszer kiépítésekor. Az egyes parkolóhelyek foglaltságáról származó adatok alapján már a behajtási pontokon elhelyezett kijelzők tájékoztatják a járművezetőket a szabad helyek számáról, megkímélve őket a felesleges utak megtételétől és csökkentve ezzel a környezet levegő- és zajterhelését.

parkolás

A pilot projekt keretében telepített 57 darab parkolóhely szenzoros érzékelője által biztosított információk egy adatkezelő rendszer segítségével jelennek meg a parkoló bejáratánál levő két LED-es kijelzőn. Az adatok online rendelkezésre állnak mind a kecskeméti önkormányzat, mind a pilot projektet megvalósító Nemzeti Mobilfizetési Zrt. számára a rendszer működésének állandó figyelemmel kísérése és az adatok kiértékelése érdekében.

parkolás

Az autósok és az üzemeltetők mellett az önkormányzat is egyértelmű képet kap a város parkolási helyzetéről. A parkolóhelyek foglaltságának valós idejű monitorozásból származó adatok felhasználásával az önkormányzatnak így lehetősége van a tényleges helyzetet mutató elemzések készítésére, amelyek a parkolási szabályozással, a zónák és díjak megállapításával kapcsolatos döntéshozást támogatják. A szenzorok által szolgáltatott adatok a parkolás-gazdálkodás megtervezése során is jól hasznosíthatók és további kontroll lehetőséget biztosítanak a parkolási bevételek nyomon követésénél.

parkolás

parkolás