A közbiztonság megteremtése tehát közügy, akkor is, ha elsősorban az államnak van eszköze és jogköre arra, hogy a rendet fenntartsa. Mindenki emlékszik arra, hogy az elmúlt 20-25 évben voltak mélypontjai a hazai bűnüldözésnek, voltak olyan időszakok, amelyekben felerősödhettek a félelmek, amikor olyan bűncselekmények történtek, amelyek jelentősen aláásták a biztonságérzetünket. Amikor a bűnözők úgy érezték, bármit megtehetnek, a rendőrség nincs olyan helyzetben, hogy fel tudná venni velük a küzdelmet.


Nem csoda, hogy az Orbán-kormányoknak ezen a területen kellett a legnagyobb változást elérnie. Megerősíteni a rendőrséget, s főképpen pedig nyilvánvalóvá tenni, hogy Magyarország a becsületes emberek hazája, nem pedig a bűnözőké. Korábban mi is számos módon próbáltuk segíteni a rendőrség munkáját, mert vallottuk, hogy pénzen, technikán nem múlhat a kaposváriak biztonsága. Volt, hogy helyi őrs számára adtunk át irodát, volt, hogy műholdas navigációs rendszereket adományoztunk, volt, hogy pénzzel segítettünk. Ezek a lépések mindig javítottak a helyzeten, de az áttörés nem történt meg.

közgyűlés

A rendőrség helyi vezetői a legutóbbi közgyűlésen számoltak be városunk 2016-os közbiztonsági mutatóiról

Hiába mutatták nekem a helyi rendőri vezetők a javuló statisztikákat, mindig maradt néhány olyan városrész, ahol az emberek azoktól eltérő tapasztalataikról számoltak be. Márpedig én mindig a szubjektív biztonságérzetet tartom a legfőbb indikátornak, s csak azt követően hiszek az adatsoroknak.

Szerencsére ma már elmondhatom, hogy a legfrissebb statisztikák hűen tükrözik a kaposvári közbiztonságot. Néhány éve úgy döntöttünk, hogy saját beruházásban közterületi kamerákat szerelünk fel, s olyan hálózatot helyezünk üzembe, amellyel megsokszorozhatjuk a rendőrség erejét, nyomozati hatékonyságát. Célunk az volt, hogy kiszorítsuk a bűnözőket a városunkból.

Két nagyobb ütemben összesen 300 millió forintot költöttünk a rendszer kiépítésére, Kaposvár utcáiban, terein 170 kamerát szereltünk fel, amelyek az interneten keresztül küldik képeiket a közterület-felügyeletre, illetve a rendőrségre. Ezek segítségével rendőreink valós időben, egyszerre "lehetnek jelen" Kaposvár minden pontján. A megyei rendőr-főkapitányság tevékenységirányító központjában a kamerarendszer által közvetített képeket a nap 24 órájában figyelik. A felvételt rögzítik is, így utólag is lehetőség van a képek elemzésére, bűncselekmények felderítésére.

kamera

Nem adunk lehetőséget a bűnözőknek

Az elmúlt években már jó néhány bűnözőt sikerült ezáltal rács mögé juttatni, s az elkövetett bűncselekmények száma is érzékelhetően csökkent. Ma a lopások száma 70 százalékkal alacsonyabb, mint volt hat évvel ezelőtt. Tavaly a korábbi egyharmadára csökkent a rablások száma, s valamennyi elkövetőt elfogta a rendőrség. Az autófeltörések száma 84 százalékkal, a lakásbetöréseké 64 százalékkal csökkent, miközben javult a rendőrség felderítési mutatója is.

A megyei jogú városok között - a lakosság számához viszonyítva - a második legbiztonságosabb város lett Kaposvár. Az eredmények tehát azt igazolják, hogy a kamerarendszerre költött milliók megtérülnek. Ezért tovább bővítjük a hálózatot, újabb kamerákat vásárolunk. El kell érnünk, hogy Kaposváron senkinek ne jusson eszébe lopni, garázdálkodni, másokat bántalmazni, hiszen mindannyian úgy szeretnénk élni, hogy ne kelljen mástól tartanunk, ne kelljen félni betöréstől, lopástól, utcai zaklatástól.