Azon túl, hogy turisztikai vonzerőt jelentenek, a helyi közösség erősítését is szolgálják az újonnan létrehozott, és a már megyehatáron túl is jól ismert, megújított fesztiváljaink. Jó látni, tapasztalni, ahogy a város apraja és nagyja – az óvodásoktól a nyugdíjasokig – mind együtt ünnepel, mókázik, s az efféle könnyed, szórakoztató rendezvényeken kialakuló kapcsolatok, barátságok később közösségi munkában, jótékonysági programokon is érvényesülnek.

Amikor három évvel ezelőtt munkához látott az akkor frissen alakult városvezetés, tudtuk, hogy a gazdasági élet élénkítése mellett arra is gondot kell fordítanunk, hogy ne csak munkát, jövőt, de kikapcsolódási lehetőséget is találjanak maguknak Zalaegerszegen az itt élők, ide érkezők. Szerettük volna színesebbé tenni a palettát, gazdagabbá, fiatalosabbá, lendületesebbé alakítani a programkínálatot. Ennek jegyében került új időpontra és vált egy hónapossá az Egerszeg Fesztivál, kapott új tematikát a Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvényünk, de ennek köszönhetően tartunk idén street food hétvégét, és rendezzük meg a sport, a mozgás, az egészséges életmód népszerűsítése érdekében a Restart Fesztivált.

Ebbe a sorozatba illeszkedik a Fánky Fesztivál is, melyet tavaly rendeztünk meg először, és ebben az esztendőben, immár letisztult formában, ismét megtartunk. A Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesülete 19. alkalommal szervezi meg a télűző, jelmezes felvonulását, melyen tavaly ezernél is többen vettek részt. A húshagyókeddi mulatság idején színes maskarások lepik el a várost, és azok, akik kedvet éreznek egy-egy vidám produkcióhoz, akár színpadra is léphetnek.

A közös mulatságból senki sem maradhat ki, úgyhogy jómagam, a város alpolgármesterei, önkormányzati képviselői, bizottsági tagok, intézményvezetők, s az országgyűlési képviselő is rendre maskarába bújik, hogy együtt fesztiválozzon az óvodásokkal, általános, közép- és főiskolásokkal, civil szervezetek, egyesületek képviselőivel. Mivel ízletes, szalagos fánk nélkül nem létezhet a rendezvény, tavaly fesztivált szerveztünk a vígalom köré, hozzákapcsolva – egy szójáték jóvoltából – a funky muzsikát, és a jótékony célt.

A kezdeményezés népszerűnek bizonyult, így nem is volt kérdés, hagyománnyá válik-e. A fánkokból befolyt összeget a nagycsaládosok kapják, s ha már az édes étekről van szó: a helyi nyugdíjas klubok, a zalai megyeszékhelyen működő sütőipari cégek egyaránt kiveszik a részüket a sütésből.

Reméljük, az időjárás is kegyeibe fogad bennünket, és így egy igazán jól sikerült, kellemes programmal igyekezhetünk a tavasz elé, hogy aztán újabb és újabb rendezvényeken erősítsük az egymáshoz és Zalaegerszeghez való kötődést.