„A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota…” Albert Schweitzer eme gondolata jelzi, hogy a hatalomátvétellel kezdődő nagy közös játék nem csupán az ifjak számára jelent új ismereteket, tudást, de számunkra, városvezetők számára is: frissen tartanak bennünket, s ötleteik, meglátásaik nyomán talán magunk is másként tekintünk aztán egy-egy feladatra.


A hatalmat egy napra magukhoz ragadó általános és középiskolás diákok diákparlamentet tartanak, amit aztán ünnepi diákközgyűlés követ: a diákönkormányzat tagjai előterjesztéseket tárgyalnak végig, ezzel gyakorolván a demokratikus jogokat, a helyszín pedig Zalaegerszeg díszterme, ahol a városatyák is tartják közgyűléseiket. Az összejövetelen egyébiránt a felnőtt közgyűlés tagjai is részt vesznek, sőt, meglátásaikkal, tanácsaikkal segíthetik ifjú követőiket, s hozzászólhatnak a napirendekhez.

A következő nemzedéknek éreznie kell a bizalmat, azt, hogy számítanak rájuk. Ezt nem elég persze hangoztatni, a lehetőséget is meg kell adni hozzá, hogy próbára tegyék magukat, hogy szárnyalhassanak, hogy lássák, egy-egy ötletet, tervet mindenki másként lát, szólnak mellette és ellene is érvek, s mindezek ismeretében lehet csak felelősségteljes döntéseket hozni.

Zalaegerszegen a városvezetés igyekszik meghallani hangjukat, hiszen egy település jövőjét a fiatalok jelentik, nem mindegy tehát, hogy azt velük együtt építjük vagy nélkülük. Fontos, hogy jól érezzék magukat szülővárosukban, hogy felnőttként is lakhelyül válasszák, tudásukkal, munkájukkal gazdagítsák azt. Csak így lehet az adott város a 21. század nyertese. Márpedig a zalai megyeszékhelyen azt szeretnék, hogy jó legyen zalaegerszeginek lenni.

A Fiatalok hete rendezvényeit, szóljanak azok persze bármilyen komoly témáról, alapvetően mégis a jó kedv, a vidámság és a játék határozza meg. Így aztán annak keretében sportnapot, de Aludj máskor! címmel 24 órás vetélkedőt is rendeznek, ez utóbbit immáron ötödik alkalommal. A versenyre középiskolásokat invitálnak a szervezők, a fizikai és mentális helytállás, a kreativitás, az együttműködés próbájaként egy fantasztikus közösségi élmény érdekében.

A valamivel idősebbek is kiveszik a részüket az egy héten át tartó színes kavalkádból: a tavaly óta immár egyetemként működő mindhárom Zalaegerszegen jelen lévő felsőoktatási intézmény (Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Kara, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja, Pannon Egyetem Mérnöki Kar Zalaegerszegi Műszaki Képzési és Kutatási Intézete) másodszor szervezheti meg a ZEN-t, vagyis a Zalaegerszegi Egyetemi Napokat. Kínálatukban sok más mellett számos szakmai előadás, sportprogram, start-up és közgazdasági délután, hagyományos főzőverseny, könnyűzenei koncert is szerepel.

Remélhetőleg az április 5-én induló Fiatalok hete ebben az esztendőben is remek élményekkel szolgál, erősíti a diákokban, hallgatókban a városhoz való kötődést, és maradásra csábítja majd őket tanulmányaik befejeztével is.