A minap a bevezetőben említett fejlesztés mellett az R76-os gyorsforgalmi út és a Smart City program kapcsán fogadhatta a zalai megyeszékhely Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkárt, Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárt, Palkovics László oktatásért felelős államtitkárt, kormánybiztost, Vigh László országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost és Manninger Jenő országgyűlési képviselőt. Megbeszélésünket követően a sajtót is tájékoztattuk a részletekről.


A járműipari tesztpálya alapkövét május 19-én helyezzük el ünnepélyesen. A létesítmény jelentőségét szinte lehetetlen elégszer hangsúlyozni: azon túl, hogy alkalmas lesz a hagyományos mellett az autonóm, önjáró, azaz vezető nélküli járművek tesztelésére, hozzásegítheti Magyarországot azon céljának eléréséhez, hogy ne csak a járműgyártásban, hanem a fejlesztésben is élen járjon.

A tesztpálya közvetve és közvetlenül 350 magasan kvalifikált munkaerőnek biztosít majd mérnöki, kutatói, fejlesztői állást, továbbá a projekt Zalaegerszeg és Zala megye oktatási rendszerét is befolyásolja, erősíti, kihat a szakiskolai képzésre és a műszaki felsőoktatásra is.

Mindemellett felgyorsítja az R76-os gyorsforgalmi út építését, mely végre közvetlenül összeköti a zalai megyeszékhelyet Budapesttel. Az új, gyors nyomvonalra hét változat közül esett a voks, mind közül ez kínálta a legolcsóbb és a legegyszerűbb megoldást, mely Keszthely – Hévíz térségét, s a sármelléki nemzetközi repülőteret is érinti. A várhatóan 2017 őszétől épülő, 165 milliárd forintból készülő R76-os előnyös lesz a járműipari tesztpálya szempontjából, s az ugyancsak megvalósuló logisztikai központot és konténerterminált is szolgálja: ezzel közúton, vasúton és légi úton egyaránt adottak lesznek a feltételek ahhoz, hogy a város logisztikai centrumként funkcionáljon.

Az R76-os az elképzelések szerint többet jelent majd, mint autó és út kommunikációja, hiszen technikai paraméterei alkalmassá teszik autonóm járművek tesztelésére, intelligens közvilágítás és forgalomirányító lámpák, leválasztható sávok is „tartoznak” majd hozzá.

Mind az R76-os út, mind pedig a tesztpálya építéséhez illeszkedik egyébként a Smart City intelligens városfejlesztés, melynek keretében Zalaegerszeg saját fejlesztésekbe is fog a TOP keretén belül.

Ha e fejlesztések, beruházások a tervek és elképzelések szerint haladnak, városunk nagyot léphet előre: a jövőt nem lehet kitessékelni, igyekszünk hát elébe menni, s magunk ajtót nyitni neki.