Az ország számos pontján zajlanak hasonló építkezések, hiszen a Modern Városok Programmal, illetve a Területi Operatív Programmal a kormány célja az, hogy a vidéki nagyvárosok olyan erős központtá váljanak, amelyek képesek a térségüket is helyzetbe hozni és felemelni.

NIP

Első helyen természetesen a gazdaság megerősítése szerepel, hiszen ez kell ahhoz, hogy a jövőben versenyképesek legyenek vállalkozásaink. Ebben nagy feladat hárul a munkaadókra, meg kell ragadniuk minden egyes pályázati lehetőséget, ugyanakkor az államnak és az önkormányzatoknak is óriási a felelősségük. A mi dolgunk az, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, amelyben a hazai gazdasági szereplők lehetőséghez juthatnak. Igaz ez az adópolitikára, a pályázati rendszerek működésére, de igaz az infrastruktúra-fejlesztésre is. Ezért döntöttünk úgy, hogy rendbe tesszük Kaposvár iparterületeit. Átfogó megújításba fogunk annak érdekében, hogy a kaposváriak ezreinek munkát biztosító vállalkozások közműellátása biztonságos legyen, s hogy rendezett körülmények között, jó utakon lehessen megközelíteni mindegyiket, akár közösségi közlekedéssel, akár autóval, kerékpárral vagy gyalogosan akarunk eljutni a telephelyekre.

Négy iparterületünkre 1,2 milliárd forintot költünk. Rendbe tesszük a víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetést és a közvilágítást, valamint az utakat, járdákat és a buszöblöket. Újabb félmilliárd forint felhasználásával pedig közművesítünk egy újabb területet is, hogy a vállalkozásuk számára megfelelő telephelyet kereső beruházóknak is telket tudjunk ajánlani.

NIP

Biztos vagyok benne, hogy minden egyes gazdaságfejlesztést szolgáló lépésünk kamatostul megtérül, s hozzásegít legfőbb célunk eléréséhez, vagyis hogy mindazok dolgozhassanak Kaposváron, akik munkából akarják megteremteni önmaguk és szeretteik biztonságát. A kaposvári gazdaság folyamatosan erősödik, ez megmutatkozik a növekvő adóbevételben éppúgy, mint az elmúlt húsz év legalacsonyabb munkanélküliségét mutató mostani statisztikákban is.

Beruházási programunk keretében idén folytatjuk a 2013-ban kezdett intenzív út- és járdafelújítási programunkat. Az elmúlt négy évben négymilliárd forintból számos utcát megújítottunk, hogy könnyebb és biztonságosabb legyen a közlekedés Kaposváron. 2017-ben pedig további 2,5 milliárd forintot fordítunk erre a célra. Valószínűleg nincs az országban még egy olyan város, amely méretéhez viszonyítva ekkora összeget költ útjaira és járdáira. 24 utcát és számos járdát újítunk fel, és persze újakat is építeni fogunk. Öt új gyalogátkelőhelyet létesítünk a városban, és 164 darab új parkoló is épül. Újabb utcákat nyitunk, megújítunk, biztonságosabbá teszünk egy forgalmas csomópontot is.

Amint írtam, összesen 171 milliárd forintot költünk majd el a következő néhány évben. Egyebek között felújítjuk színházunkat, új sportcsarnokot és uszodát építünk, elkészül a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő a M67-es gyorsút. A fejlesztések tehát az élet minden területét érinteni fogják, főként azonban a helyi gazdaság megerősítését célozzák, hogy a kaposváriak jobban éljenek.