Formát adunk tehát a mögöttünk hagyott évszázadoknak, hiszen Zalaegerszegen a 2017-es év a lokálpatrióta összefogás jegyében zajlik, annál is inkább, mivel a zalai megyeszékhely közössége számára rendkívül fontos az értékek ápolása és a hagyományok átmentése. A jubileum alkalmából egész évet felölelő programsorozatra készül a város. Az események között lesznek kimondottan az évfordulóra szervezett megmozdulások, és számos hagyományos rendezvényünket öltöztetjük új köntösbe. Színes rendezvények, tetszetős kötetek, kiadványok, tudományos konferenciák, jövőbe mutató beruházások és új köztéri alkotások egyaránt szerepelnek a kínálatban.

Különleges Zalaegerszeg – Városrészi kalandozások címmel például a napokban már napvilágot is látott az első, az ünnep jegyében készített kiadvány. E sajátos turisztikai könyvecske a városrészek, illetve parkerdeink, erdeink történetébe enged bepillantást, de jóval több egy virtuális sétára invitáló gyűjteménynél: olyan, a településen található kincsekre irányítja a figyelmet, melyekről alighanem a múltat legszorgalmasabban kutató lokálpatrióták közül is csak kevesen tudnak: Zalaegerszegen rejtőznek például a világ legkisebb könyvei, a „folyékony kenyér” kedvelői pedig akár 600 féle bányász söröskorsót is szemügyre vehetnek a városban… A kötet mellett új képeslapokkal ugyancsak büszkélkedhetünk: egy-egy érdekes kapu, különleges bejárat kerül a szemünk elé alkotójának sajátos elképzelései szerint.

Idén az időjárás eddig zordabb arcát mutatta, ám Zalaegerszeg hamarosan elűzi a telet: néhány hét múlva megtartjuk a tavaly debütáló Fánky Fesztiválunkat. A húshagyó keddi hagyományos maskarás felvonulást immár a fánk mellett a funky zene is népszerűbbé teszi.

A településen, sőt a megyehatáron túlról is sokakat a városba vonzó, idén zenés street food hétvégével kiegészülő Egerszeg Fesztiválon, illetve a Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték elnevezésű rendezvényen túl új, igazán nagyszabású találkozókkal egészül ki a repertoárunk. Július közepén rendezzük a Restart Fesztivál - a város, ami újraindít nevű négynapos országos sportfesztivált. Igazán látványosnak ígérkezik a Tour de Hongrie mezőnyének június 28-i érkezése, a nemzetközi kerékpárverseny szakaszbefutója ugyanis a zalai megyeszékhelyre került. A mozgalmas évet záró adventi rendezvény különlegességgel bővül, nagyméretű korcsolyapályával ajándékozzuk meg a város polgárait és az ide látogatókat.

Köztéri alkotásokkal is gazdagodik a megyeszékhely, sok más mellett, az évfordulóhoz kapcsolódva például átadjuk a város első ábrázolásának alapján készült makettet, és elhelyezzük a testvérvárosok címereit a Városháza előtt. Megemlékezünk természetesen Mindszenty József születésének 125., a reformáció kezdetének 500. évfordulójáról is.

A gazdasági fejlődést újabb beruházások, alapkőletételek és avatások mutatják.

Gazdagnak és mozgalmasnak ígérkezik tehát az esztendő Zalaegerszegen, ám úgy hisszük, e módon érhetünk csak célt, hogy Zalaegerszegen ne csak a múlt és a jelen, hanem a jövő városa is legyen!