A zalaegerszegi önkormányzat a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Zala Megyei Szervezetével, a Zala Megyei Önkormányzattal, továbbá az 56-os Hagyományőrző Egyesülettel és a Rákóczi Szövetség helyi szervezetével együtt készül a jubileumi alkalomra.


Szeretnénk, ha a zalai megyeszékhelyen élők méltó módon emlékezhetnének meg a 60 esztendővel ezelőtt történtekről, ennek megfelelően változatos és komplex programsorozat várja idén a polgárokat. Elképzeléseink megvalósításához, az eredményes országos pályázatoknak köszönhetően, közel 36 millió forint áll rendelkezésünkre.

Közönség elé kerül Nagy Gáspár oratorikus műve, az Október végi tiszta lángok. Kiállítás nyílik zalai képzőművészek munkáiból: a művészek a forradalommal kapcsolatos gondolataikat kifejező alkotásokkal pályázhatnak, a tárlat szakértő zsűri elbírálása alapján jön létre. A filmhét keretei között öt, az 1956-os eseményeket feldolgozó művet láthatnak az érdeklődők, így A berni követ, a Szabadság-különjárat, a Szabadság, Szerelem, A vizsga, valamint A szabadság vihara című filmet. Lesz mód arra, hogy a vetítés során megfogalmazott kérdéseket, gondolatokat az alkotókkal is megvitassák a nézők, A berni követ című művet követően Kádas József főszereplővel, A vizsga című film után pedig Bergendy József rendezővel hallhatnak beszélgetést.

Ünnepi műsorral készül a Zalai Táncegyüttes, miként a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar is. Belvárosi séta keretében történésszel kereshetik fel az érdeklődők a város ’56-os helyszíneit, de hallhatnak előadást a programsorozat során Az 1956. évi forradalom – előzmények és következmények, illetve Forradalom 1956-ban: a világot változtatta meg, nem Magyarországot címmel, valamint Mindszenty József életéről is.

Nemzetközi találkozónak is otthont ad a város: delegáció érkezik Zalaegerszeg testvértelepüléseiről, így az erdélyi Marosvásárhelyről, a muravidéki Lendváról, a németországi Marlból, de egy a zalai megyeszékhelyről elszármazott, 90. évét betöltött kanadai hölgyet szintén az összejövetel vendégeként üdvözölhetünk majd.

A hagyományos megemlékezésektől eltérően, ebben az esztendőben nagyszabású felvonulással, korhű jelmezekkel és egy eredeti Csepel teherautóval is találkozhat majd az, aki részt vesz az október 23-ai városi rendezvényen.

A 60. évforduló kapcsán egy börtönmúzeumot is kialakíthatunk az egykori ÁVH épületében, önkormányzatunk így is kíván tisztelegni az áldozatok és a hősök emléke előtt. A több tíz milliós nagyságrendű fejlesztésre az önkormányzatnak nem volt külön forrása, ám az eredményes pályázat most forrást kínál arra, hogy városunk egykori díszpolgára, Rosta Sándor – aki maga is az épület falak között raboskodott – által berendezett és gondozott mini kiállítás a korábbi elképzeléseknek megfelelően teljessé váljon. Az alagsori és a földszinti részeket börtönmúzeummá és történeti emlékhellyé alakítjuk, a korszerű, interaktív, a fiatalok számára is érdekes kiállítás várhatóan 2017 első felében valósul meg.

Reméljük, az idei zalaegerszegi eseményekkel valóban méltó emléket állíthatunk a forradalom és szabadságharc hősei előtt.